Photographer's Note
Kaş'da bir deniz kaplumbağası... ebat olarak büyük sayılan cinsten.. yaklaşık 150cm den biraz fazla uzunlukta...
Bugün dünyada yaşayan sekiz tür deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii, Lepidochelys olivacea, Chelonia mydas, Chelonia agassizi, Natator depressus, Caretta caretta) vardır. Bu türlerden beşi (Caretta caretta, Chelonia mydas, Dermochelys coriacea, Eretmochelys imbricata ve Lepidochelys kempii) Akdeniz'de bulunmaktadır. Ancak Akdeniz'de düzenli olarak yuvalayan türler, Caretta caretta ve Chelonia mydas'tır.
Dişilerin üretkenlikteki önemi ve yumurtlama anlarında çok hassas olmaları nedeniyle plaja gelen dişilerin rahatsız edilmemeleri gerekmektedir. Bu, yumurtlama mevsiminde insan aktivitesinin en aza indirilmesi ve yavruların yollarını bulabilmeleri için yapay ışıklandırmaların minimuma çekilmesiyle gerçekleşebilir. Yuvalar ve dişiler sahillere giren araçlardan da korunmalıdır. Çünkü bunlar kumu sıkıştırabilir veya yavruların içinden çıkamayacakları izler bırakabilirler. Ayrıca bu araçların gece kullanılması da dişilerin bu sahillere gelmesini engelleyebilir. Plaj temizlemede kullanılan ağır mekanize temizleme araçları, yumurtlama mevsiminde yumurtlama plajlarında kullanılmamalı veya zarar vermeyecek boyutlarda işletilmelidir.
Yumurtalar üzerindeki kaçak avcılığın, predasyonun ve erozyonun yüksek olduğu bölgelerde yeni yapılmış yuvalar; korunmuş kuluçkalıklara taşınabilir, buralarda açılan yuvalara tekrar gömülür ya da nemli plaj kumu ile doldurulmuş kutularda inkübasyona bırakılabilir. Bu tip uygulamaların yapılacağı durumlarda, yöntemin taşıdığı bazı risklerden dolayı dikkatli planlama yapılması ve yürütülmesi zorunluluğu vardır.
Deniz kaplumbağalarının korunmasında kullanılan bir başka metot da yavruları ilk dönemlerinde yüksek olan predasyonlardan korunabilecekleri büyüklüğe kadar ulaştırmaktadır. Konu ile ilgili araştırmacılar tarafından habitat korunmasından sonra bu metodun kullanılması gerektiği savunulmaktadır. Bu yöntem özellikle Chelonia mydas, Eretmochelys imbricata, Lepidochelys kempii populasyonlarını arttırmak için dünyanın değişik yerlerinde kullanılmıştır.
Yavru kaplumbağaların korunması için; yavru kaplumbağalar üzerindeki predasyonun azaltılması, plaj ışıklandırmalarından kaynaklanan yanlış yönelmelerin önlenmesi, kirleticilerin ve besin olarak nitelendirebilecekleri plastiklerin denize ulaşmasının engellenmesi gerekmektedir.
Balıkçılıkta kullanılan ağlarla rastgele yakalanmaların ve ölümlerin yüksek olduğu bölgelerde "Kaplumbağa Dışlayıcı Aygıt (TED)" ların kullanılması balıkçılıktan kaynaklanan ölümleri azaltacak bir yöntemdir. Bu yöntem özellikle ABD'de balıkçılıktan kaynaklanan ölümlerin yüksek olduğu bölgelerde kullanılmış, ergin ve ergin öncesi kaplumbağaların kurtulmasını sağlamıştır.
"kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" !!....
Critiques | Translate
mesutilgim
(0) 2010-04-25 11:42
Selam sevgili Coşkun,
Senelerce bu "ıslak" dünyanın keyfini çıkarttım ben de şimdi ise bu senin görüntülere bakıp bakı burnumu çekmekle yetiniyorum !
Bu da muteşem bir "submarine" çalışma.
Verdiğin bilgilendirme notları ile de çok iy bir TE katkısı. Tek üzüldüğüm, bu kadar emekle ortaya çıkan bu işlerin yeterli sesi getirmemesi.
Tebrikler
Selam ve sevgiler
MESUT ILGIM
yedirenk
(11244) 2010-04-25 11:49
merhaba Coşkun bey,
ön planda sevimli ifadeli caretta ile şahane bir sualtı karesi..şartların zorluğunu düşününce bu gözalıcı kare için sizi iki kat tebrik etmek gerek..ellerinize sağlık.selamlar
Cevdet
isabela_sor
(47748) 2010-04-25 11:51
What a picture!!!!!
Simply amazing and i envy you for such adventure
Feeling like i am there , and what is surprising...i am afraid of waters and yet i love this pic
Hugs
resat1972
(7586) 2010-04-25 11:54
merhaba,
kaplumbağanın resmi bir işi var galiba, size vesikalık çektirmeye gelmiş :)
Muhteşem bir fotoğraf.kaliteli bir çekim. biz karada bazen netlik yakalayamıyoruz. netlik enfes..
Tebrikler..
Reşat.
anokutan
(15097) 2010-04-25 13:30
Coşkun abi merhaba,
Harika işler yapıyorsunuz denizin altında.Yeryüzünden daha güzel sanki.Nefis bir sunum.Tebrikler.Saygılar.
giorgimer
(35017) 2010-04-25 14:16
Hi,
I just saw it once when I visited Maldives and I loved it. Your capture is great, excellent quality
TFS
G
federico
(6109) 2010-04-25 14:28
hi coskun great underwater picture here, you managed very well to portrait this turtle ,great use of wide angle
regards fred
macjake
(98544) 2010-04-25 18:47
Hi Coskun
Its not too often we see underwater photography here.
this is great.
love the blues, the 3D-like point of view.
the look on that face is priceless!
well done!
Cheers
craig
veyselk
(0) 2010-04-26 7:12
geçen hafta photoworld dergisnin kadıköyde ki binasında bi sualtı fotoğraf sunumu vardı, çok güzeldi ve izlerken sen geldin aklıma abi,
yine çok çok başarılı bir kare abi kaplumbağanın boyu neredeyse benim kadarmış bu arada :p
ellerine sağlık
didemay
(2945) 2010-04-27 5:30
Bilgi notunda yazdigin aciklayici nottan sonra umarim 10 yil sonra "bir caretta gorsem de ceksem" demezsiniz. Futursuzca yapilan liman, tekne, dalis, bilincsiz dalgic faktorlerinden sonra sonumuz hayirli olsun.
Zor kosullarda kadraja herseyi sigdirabilmeniz...Tebrikler.
Didem
batalay
(41261) 2010-05-04 14:34
Merhaba Coskun Bey,
Son dereced malûmatli bir not, harika bir fotograf. Deniz kaplumbaglarini denizde bir görebilen siziniz, bizler gibi akvaryumda degil. Tebrik ve tesekkürler,
Sevgi ve saygilar,
Bülent
berek
(50518) 2010-09-09 23:16
bu işi yapacağım görürsün . ekim ayında dalış ehliyemi diyorsunuz bilmem onu alacağım sonra yanında cömez olarak dalışa devam. süper eline sağlık
Photo Information
-
Copyright: Coskun Tezic (Tezic)
(17867)
- Genre: Mensen
- Medium: Kleur
- Date Taken: 2009-09-21
- Categories: Beslissend moment
- Camera: Nikon D3, Nikkor 16mm f2.8
- Belichting: f/4, 1/60 Seconden
- More Photo Info: view
- Fotoversie: Originele versie
- Thema's: Underwater Photography [view contributor(s)]
- Date Submitted: 2010-04-25 11:29